Radionica “Ovih dana, kako smo?”

 

Budiš se. Svanuo je novi dan. Dok se prevrćes u krevetu izlazeći iz sna, osećas miris leta i svih prijatnih uzbuđenja i mogućnosti koje ono nosi sa sobom. Ali samo nekoliko trenutaka kasnije, setiš se da ovo nije uobičajeno leto, već ono leto u pandemiji. Jedna misao sledi drugu, i ubrzo si u stvarnosti Srbije i sveta avgusta 2020. Više ne vidiš prijatna uzbuđenja i mogućnosti dana pred sobom. Uznemirena si, utučena, zabrinuta, tužna, ljuta, usamljena…

Veliki broj ljudi se slično oseća. Stres je neodvojivi deo pandemije. Naše reakcije na stres zavise od naših uslova života, podrške neposrednog okruženja, finansijske situacije, zdravstvenog i emocionalnog stanja, opšteg stanja u društvu, i možda najviše od naše unutrašnje podrške, tj. samopodrške. Pored toga što smo ispunjeni negativnim emocijama, često smo i veoma umorni, nemamo energije i motiva, prejedamo se ili nemamo apetit, previše pušimo ili pijemo, teško nam je da se koncentrišemo i donosimo odluke, loše spavamo i teško se budimo, imamo glavobolju, stomačne tegobe, kožne reakcije, pogoršavaju nam se simtomi hroničnih bolesti, teško nam je da uživamo u malim stvarima u kojima inače uživamo. Najveći broj nas se tokom pandemije oseća izolovano, usamljeno u svojim osećanjima, čak i onda kada oko sebe imamo neku zajednicu.

Sva ova stanja su prirodna i očekivana tokom i nakon pandemije i ona se vremena menjaju i smenjuju. Pomoglo bi nam da razumemo kako se tačno osećamo, da ta osećanja prihvatimo I pronađemo način da osnažimo sebe. Naše bolje emocionalno stanje će nam omogućiti i da se bolje nosimo sa objektivnim izazovima pred nama.

RAST fondacija u saradnji sa AgroInvest Fondacijom pokreće seriju online radionica „Ovih dana, kako smo?“ gde ćemo u ciklusima od 10 online susreta razgovarati o osećanjima izazvanim trenutnom situacijom, pokušati da jedne druge ohrabrimo i razmenimo ideje o tome kako što lakše prebroditi težak period. Radionice vodi Jelena Medarević, psiholog i geštalt psihoterapeut.

Radionice su besplatne i namenjene su ženama bez obzira na godine, mesto prebivanja, profesionalni i porodični status. Posebno ohrabrujemo žene koje žive izvan velikih centara da nam se pridruže.

Susreti će se odvijati jednom nedeljno, ponedeljkom od 18h do 20h na aplikaciji Zoom. Napominjemo da je očekivano učešće u celokupnom ciklusu radionice od 10 susreta.

Broj mesta je ograničen. Prijave za radionice su obavezne i prijavljivanje traje do 15.08. 2020 ili do popunjavanja grupe. Prijava se obavlja slanjem odgovora na pitanje Koji je Vaš razlog za učestvovanje u radionici? uz Vaše ime, godine i kontakt podatke, na mejl office@rastfondacija.org.